HUND SKÄLLER
logo Urban dogs

VARFÖR SKÄLLER MIN HUND?

Det finns flera olika anledningar till att din hund skäller. Det betyder naturligtvis också att det finns olika tillvägagångssätt att lösa skällandet på. Det är helt normalt att en hund skäller. Det är hundens sätt att visa olika sinnesstämningar. En hund kan precis som vi vara glada, ledsen, rädda, stressade och arga.


Vi människor har dessutom genom tiderna behövt våra hundars skall till att larma och vakta. Vissa raser är helt enkelt framavlade att skälla mer än andra raser.

Försök att ta reda på varför din hund skäller? Det är ofta flera anledningar och situationer som triggar till skall, men hur får jag min hund att sluta att skälla. 


 

  • Hunden skäller för att den är stressad. Precis som vi människor kan hundar bli stressade. Det beror ofta på att den har för mycket omkring sig och är överstimulerad. Här kan det vara bra att trappa ner på aktiviteterna, hitta en balans i vardagen. Det kan lika gärna vara så att den är understimulerad. Din hund har upptäckt att det är ett bra sätt att bli av med en massa överskottsenergi genom att skälla och leva om. Det bästa du kan göra då är att börja aktivera din hund. Ge gärna din hund små nosövningar. Det är lugnade och ger självförtroende i längden. 



  • Hunden är rädd och osäker och skäller för att skrämma bort. Det är vanligt att osäkra hundar eller hundar i tonåren, tar till skall för att skrämma bort andra hundar eller människor de tycker är läskiga. De vill då gärna ha mer utrymme. Din hund skäller för att  den är rädd. För att den är för nära det läskiga. Det bästa sättet att hantera det på är att försöka bygga upp hundens självförtroende och försöka vända hundens känsla till att bli mer positiv vid dessa tillfällen. Hjälp också din hund med att ta ut avståndet till det den skäller på.



  • Skälla av frustration. Det är vanligt att hundar skäller för att de så gärna vill hälsa på den där hunden som kommer. Här gäller det att inte falla till föga och låta den hälsa. Sätt dig gärna ner på huk och försök få din hund att gå ner i varv. När din hund har gått ner i varv kan belöningen vara att få hälsa. Eller också går ni bara vidare. Man kan inte hälsa på alla hundar. Precis som vi människor inte hälsar på alla som går förbi. Det skulle helt enkelt vara för jobbigt.



  • Hundar som är avlade att larma och vakta. Det är inte helt lätt att få bort skällandet helt och hållet för dessa raser, men man kan få en nedtrappning i antalet skall genom att tacka för hjälpen. Tack! Tack! Berätta att du har hört och sett. Belöna snabbt med att kasta ut godis. Tillslut betyder Tack! Tack! att du har hört och att du har koll på läget.


  • När hunden skäller på oss. I dessa lägen har ofta hunden förstått att det lönar sig att skälla, -Jag får uppmärksamhet från min Matte/Husse. Belöningen kan då vara att vi leker med dem eller att de får godis, om de skäller för att tigga. Det bästa sättet att hantera detta är att försöka att inte titta på hunden. Försök att ignorera hunden. Stå ut med skallen och låta belöningen utebli. Bryt och gå in i ett annat rum om det är nödvändigt. Belöna med leken när din hund har lugnat sig. 


  • Hunden skäller när den är uppe i varv. Det är rätt vanligt att våra unghundar på väg hem börjar skälla och bita i våra kläder och skor. Det är ofta så att det har blivit lite för mycket av det det roliga. Kan vara bra att dra ner på något den har gjort innan. Det skapar antagligen stress hos din hund. Ett bra sätt att få hunden att gå ner i varv är att slänga ut lite godis för sök. Eller låta din hund bära handsken hem.




Ta gärna hjälp av oss hundinstruktörer/hundpsykologer så kan vi hjälpa dig att ta reda på varför just din hund skäller och hur du ska träna för att jobba bort det.

 

hund skäller

REAKTIVA HUNDAR- KURS

- FÖR EN KÄNSLOSAM HUND

hund skäller Urban dogs

Om du har problem med att din hund har en massa känslor och är reaktiv i olika möten i vardagen, rekommenderar vi dig att gå vår kurs:

REAKTIVA HUNDAR- KURS

BETEENDEUTREDNING

MED EN

HUNDPSYKOLOG

Ett annat alternativ är att du träffar en av våra hundpsykologer för en utredning runt problematiken. Vi lägger tillsammans upp en träningsplan och bokar träningstillfällen med 1-2 veckors mellanrum. I bland längre. Det ger dig tid att träna själv med din hund mellan lektionerna. du får natruligtvis träningskompendium på det som vi har diskuterat och tränat.


Vi har alla våra privatträningar i de parker vi har kurser i. Rålambshovsparken, Vasaparken, Kronobergparken, Humlegården, Sysslomansparken, Tantolunden, Långholmen. Ofta i anslutning till att vi har en kurs i just den parken.